Rakušané zveřejnili meziroční srovnání cen služeb a zboží v rakouských lyžařských střediscích, z něhož vyplývá jediné. Ceny za jídlo, pití a ubytování podražily tolik, že dalece převyšují míru inflace. Míra tolerance lyžařů ke zvyšování cen za lyžování a služby s ním spojené se ale zdá nekonečná. I přes špatné sněhové podmínky v letošním roce byl a je zájem o dovolenou v rakouských lyžařských areálech enormní.
Potvrzení platnosti pravidla, že čím méně sněží a mrzne, tím víc roste cena skipasů tam, kde se díky umělému zasněžování ještě lyžovat dá, není ani letos nijak překvapivé.
Některé rakouské instituce a neziskové organizace však na základě vlastního průzkumu potvrzují, že lyžaři jsou oproti jiným skupinám spotřebitelů ochotni akceptovat nejen dražší skipasy, ale také neustále zdražování služeb, a to i nad míru inflace.
Jinými slovy: majitelé a provozovatelé lyžařských středisek si mohou dovolit výrazně rychlejší růst cen než podnikatelé v jiných oborech.
Důkazem je například aktuální zpráva rakouského think-tanku Momentum Institut, vycházející z analýzy dat rakouského statistického úřadu (Statistik Austria).
Z této statistiky mimo vyplývá, že zdražování skipasů ve skutečnosti není tím, co nejvíc zatěžuje peněženky lyžařů. Skipasy, lyžařské kurzy a půjčovny lyží podražily meziročně v průměru o 7,9 %, což prakticky kopíruje míru inflace v Rakousku za stejné období (7,8 %) i zvýšení průměrných platů (7,6 %).
Co je ale výrazně dražší, jsou doprovodné služby. Přenocování v hotelech, apartmánech, penzionech a horských chatách je letos o 12,9 % procenta dražší než loni. To výrazně převyšuje obecnou průměrnou inflaci i růst mezd.
Také stravování v lyžařských areálech podražilo mnohem víc, než činí obecná míra inflace v Rakousku. Ceny v restauracích a kavárnách vzrostly o 12,1 procenta. Pokud si návštěvníci středisek chtějí nakoupit jídlo v obchodech s potravinami a supermarketech, oproti loňsku zaplatí v průměru o 10,9 % víc.
Z uvedeného srovnání podle rakouských analytiků vyplývá, že zatímco samotné lyžování zdražilo „pouze o inflaci“, podnikatelé v areálech výrazně zvýšili své marže v doprovodných službách.
Důkazem je i takzvaný řízkový index. Lyžařský portál Snowplaza již několik let srovnává ceny řízků v oblíbených lyžařských střediscích, protože právě cena mezi lyžaři oblíbeného jídla dává dobrý přehled o zdražování služeb. Pro lepší srovnání je ve statistice zahrnut pouze takzvaný „vídeňský řízek“ z vepřového masa.
Podle portálu Snowplaza letos zaplatí lyžaři v devatenácti nejoblíbenějších lyžařských střediscích za tento druh řízku o 10,43 % víc než loni, přičemž v průměru stojí tento řízek 19,11 eur (485 korun).
Nárůst ceny však není všude stejný. Nejdražší vídeňský řízek si ve srovnávaných střediscích může lyžař dát v restauraci Rüfikopf v lyžařském areálu Arlberg za 24,50 eur (620 korun). Naopak nejlevnější řízky nabízí podle portálu Snowplaza panoramatická restaurace Kanzelwand v Kleinwalsertalu ve Vorarlbersku. Tady si za jeden vídeňský řízek účtují 16,50 eur.
Ani výrazné meziroční zvýšení ceny za lyžařské služby, jídlo a pití v restauracích však nedokázaly lyžaře ve větší míře odradit. Naopak. Podle rakouských médií a touroperátorů překonává současné sezóna všechna očekávání a počet rezervací na ubytování je vyšší než před pandemií covidu-19.