Unikátní český patent: výroba černého česneku je jednou z „Inovací roku 2023“

Originální patent výroby černého česneku, vytvořený týmem odborníků z Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity (FZT), se stal jednou z „inovací roku 2023“ v České republice. Rozhodla o tom porota soutěže o „Cenu inovace“, vyhlašované pravidelně Asociací inovačního podnikání ČR pod záštitou prezidenta republiky.

Černý česnek je ve skutečnosti speciálně upravený klasický česnek (Allium sativum L.), nejde tedy o jiný rostlinný druh nebo odlišnou odrůdu. Aby se z něj stal česnek černý, musí projít procesem „staření“, po němž získá řadu unikátních vlastností – spojených jak s odlišnou chutí, tak obsahem některých látek.

Kromě černé barvy má velmi jemně měkkou, lehce lepivou konzistenci a ztrácí i svou typicky česnekově ostrou chuť. „Naopak má chuť sladko-kyselou, někdy s až ovocnými tóny,“ popisuje Jan Bedrníček z Katedry potravinářských biotechnologií a kvality zemědělských produktů FZT. Nejedná se tedy o ekvivalent hořkého, spáleného česneku, jak by tomu snad mohla napovídat jeho barva.

Tím hlavním důvodem výroby černého česneku zůstávají vlastnosti v něm obsažených látek. „Černý česnek má poměrně vysokou biologickou aktivitu, protože obsahuje velkou řadu látek potlačující oxidační děje, což z něj činí velmi silný antioxidant,“ vypočítává Jan Bedrníček.

Antioxidační aktivita je podle něj u černého česneku mnohdy až 7x vyšší ve srovnání s čerstvým. Ve vědecké literatuře je možné dohledat desítky článků popisující jeho nejrůznější vlivy na organismus – od antibakteriálních vlastností, přes protizánětlivé a antiobezitní až po antikarcinogenní.

Černý česnek se začal z klasického česneku nejdříve vyrábět v oblasti Dálného východu, tedy konkrétně v Číně, Koreji a Japonsku. Nejprve si své místo našel v tradiční čínské medicíně a ke stejnému účelu slouží i dnes, navíc se ale používá i jako surovina pro přípravu pokrmů a delikatesa v luxusních restauracích. Díky svým chuťovým a biologickým vlastnostem se černý česnek pomalu, ale jistě dostává do Evropy, včetně České republiky.

Český patent spočívá ve využití „klimakomor“

Kardinální otázkou ovšem zůstává způsob výroby černého česneku. V hluboké minulosti se podle Jana Bedrníčka vyráběl tak, že se umístil do hrnců či hliněných nádob, posléze zakopaných pod zem u nějakého horkého místa, například pece.

Dnes se většinou vyrábí v takzvaných klimatických komorách, kde se dá regulovat teplota a relativní vzdušná vlhkost. Obě veličiny jsou totiž pro „staření“ česneku nadmíru důležité. V klimakomorách se stroužky vystavují teplotě 60–80 °C a relativní vzdušné vlhkosti 80–95 % (aby česnek nevyschnul), a to po dobu až několika týdnů. Během tohoto procesu česnek mění žádoucím způsobem své vlastnosti – jak chuťové, tak v širším základu biochemické, za což může tzv. Maillardova reakce, která se uplatňuje při pečení chleba i masa.

Jak ale vyplývá z výše uvedeného popisu výroby, „staření“ česneku tímto způsobem je poměrně drahou záležitostí. A to zejména kvůli pořizovacím nákladům na „klimakomoru“ i jejímu provozu. Ceny klimatických komor se v závislosti na kvalitě a velikosti pohybují v řádech statisíců korun (někdy i vyšších). 

Inovace, vymyšlená týmem odborníků z FZT JU, spočívá ve vynálezu poměrně jednoduchého, ale zároveň velmi efektivního způsob, jak výrobu černého česneku zlevnit.

Sopka základ života. Proč se život na Zemi neobejde bez destruktivní vulkanické činnosti

Místo drahé klimakomory použili „obyčejnou“ sušárnu – ovšem s tím, že čerstvé česneky před vložením do sušárny nejprve vakuově zabalili do neprodyšných sáčků. Protože každý stroužek čerstvého česneku obsahuje vodu, v neprodyšných sáčcích je tak automaticky zajištěna potřebná vlhkost ke staření a není už třeba ji dodávat zvenčí v klimakomoře.

„Tímto postupem jsme zlevnili počáteční náklady na výrobu černého česneku, protože se k výrobě může využít naprosto obyčejná a relativně levná sušárna,“ uvedl Jan Bedrníček. Když tým odborníků na novém patentu v roce 2021 pracoval, byly klimatické komory, využívané na katedře, zhruba jednou tak drahé oproti stejně velké sušárně. 

A i když se ceny mohly od té doby změnit, cenový rozdíl mezi klimakomorou a srovnatelnou sušárnou zůstává podobný. Vzhledem ke znatelné úspoře nákladů je tedy o patent odborníků z FZT poměrně značný zájem. Obliba černého česneku totiž roste i v Česku.

„Technologii jsme si nechali ochránit užitným vzorem i patentem, a máme už podepsanou licenční smlouvu se soukromou firmou, která česnek produkuje ve velmi dobré kvalitě,“ uzavírá Jan Bedrníček.

Návrat do socialismu? Budějovicemi hýbe cenzura na vánočních trzích

Index kvality života je zcestný. Karviná rozhodně není nejhorším místem k životu v Česku, tvrdí geografové

Česnekové shrnutí

    • Český patent roku 2023: Unikátní metoda výroby černého česneku od týmu Jihočeské univerzity.
    • Vlastnosti černého česneku: Speciální proces staření, sladko-kyselá chuť, silný antioxidant.
    • Výroba a vývoj: Původ v Dálném východě, moderní využití klimakomor a inovativní sušárny.
    • Zdravotní přínosy: Vyšší antioxidační aktivita než u čerstvého česneku, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.
    • Ekonomická efektivita: Nová metoda snižuje počáteční náklady, výroba je cenově dostupnější.
    • Širší využití a zájem: Rostoucí popularita černého česneku v ČR, licenční smlouvy s producenty.
sinfin.digital