Victoria Kellogg, pravnučka vynálezce cereálií, které měly původně zklidňovat žaludek a touhu po sebeuspokojování, vyslyšela volání aktivistů po odstranění barviv z masově oblíbených potravin. Veřejně žádá firmu Kellogg's o změnu přístupu. Některá dnes běžně používaná aditiva mohou poškozovat zdraví dětí, zejména způsobovat hyperaktivitu a rakovinu.
Victoria Kellogg, dědička stejnojmenného impéria snídaňových cereálií, vyzývá k bojkotu uměle dobarvovaných produktů. V nedávném rozhovoru s aktivistkou Vani Hari, bojující pod pseudonymem Food Babe proti škodlivým látkám v potravinách, obvinila společnost (která loni utržila přes 11 miliard dolarů) z poškozování zdraví a životů svých konzumentů. Těmi jsou většinou děti, protože cereálie jsou velmi častou součástí snídaní. „Firma Kellogg’s zradila původní vizi mojí rodiny,“ prohlašuje Victoria Kellogg.
Konkrétně kritizuje především produkty Froot Loops a Apple Jacks, která obsahují červená, žlutá a oranžová barviva. Na náš trh se sice tyto konkrétní produkty dostávají většinou jen v podobě s čistě přírodními barvivy, ale jinak je potravinářské užití umělých barviv, na která upozorňuje Victorie, povoleno i v Evropě.
Jejich maximální množství je regulováno a od roku 2010 platí v rámci EU také nařízení, které uvádí povinnost výrobců uvádět na obalech u konkrétních barviv (mezi která patří i všechna níže zmiňovaná), že mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí – jinými slovy, způsobovat hyperaktivitu a symptomy podobné ADHD.
Barviva s temnými důsledky
Barvivo Červeň Allura AC (E129) dává pokrmům nejen barvu, ale i ovocnou chuť. Vzhledem k nepřesvědčivým výsledkům některých studií je povoleno i v mnoha zemích EU, včetně Česka. Používá se k barvení nejen limonád či cukrovinek, ale třeba i salámů. Najdete ho i v krmivech pro zvířata, lécích a kosmetice.
Vyrábí se synteticky z uhelného dehtu a ropy. Pro výrobu se využívá sloučenina p-credine, která u pokusných zvířat vyvolala rakovinu. Dlouhodobější studie na krysách odhalily negativní dopady na schopnost reprodukce i změny chování. A také časnějěí výskyt nádorů lymfatického systému. U dětí může způsobovat hyperaktivitu a alergické reakce.
Žluté barvivo Tartrazin (E102) se používá k barvení džusů, čokolád, konzervovaného ovoce, plechovkových omáček, hořčice, cukrovinek či zmrzliny. Nachází se rovněž v krmivech pro zvířata a lécích. Vyrábí se synteticky z kamenouhelného dehtu.
U citlivých jedinců (0,1 % lidí není schopno ho snášet) nastává alergická reakce. Výsledky výzkumů naznačují, že je tartrazin potencionálním původcem rakovinových nádorů a má celou řadu dalších negativních zdravotních dopadů. Může vyprovokovat i vznik dětské hyperaktivity.
Existují
snahy o jeho omezení, v rámci EU je povolen jen pro vybrané
kategorie potravin v limitovaném množství.
Žluť SY (E110) vykazuje z uvedených barviv nejvyšší míru škodlivosti. Oranžové barvivo, vyráběné synteticky rovněž z uhelného dehtu, se používá i v kombinaci s E123 (Amaranth) pro vytvoření hnědé barvy.
Najdete ho v nealkoholických nápojích (např. některých příchutích Fanty), sladkostech, pekařských výrobcích, v meruňkovém džemu, marcipánu, zmrzlině, hořčici, koření, žvýkačkách, instantních polévkách a dalších potravinách. Používá se i ve farmaceutickém průmyslu a kosmetice.
Žluť SY je chemicky odvozena od látky Sudan I, což je prokázaný karcinogen. Může způsobovat alergické a astmatické reakce, kopřivku, otoky kůže, vyrážku či podráždění žaludku a vyvolávat zvracení nebo průjmy. Opět existují náznaky, že vyvolává dětskou hyperaktivitu.
Toto „éčko“ bylo dříve zakázáno v Norsku i Finsku, zvažuje se zákaz i ve Velké Británii. V Evropě je regulován jeho maximální přijatelný denní příjem.
Raději přijdu o peníze
Vani Hari získala pod petici, ve které požaduje odstranění škodlivých barviv z cereálií Kellogg's, již přes 400 000 podpisů. Nyní má vlivnou a hlasitou podporovatelku v podobě Victorie Kellogg. „Nejde o peníze, jde o zdraví dětí,“ říká dědička v rozhovoru s aktivistkou. „Můj pradědeček chtěl lidem pomáhat, ne jim škodit,“ upozorňuje s tím, že klidně přijde o peníze, pokud to zajistí bezpečnost dětí. „Peníze nejsou všechno. Když jsou děti celý život nemocné, peníze nemají hodnotu,“ dodává.
Dopadů na zdraví se ale bojí i dospělí, včetně celebrit, které informaci o nebezpečí cereálií s umělými barvivy šíří na svých sítích. Jako například nedávno herečka Eva Mendes: „Vyrostla jsem na cereáliích. Pořád je miluji, ale po zjištění, že mnoho ingrediencí, které Kellogg’s používá v USA, je v jiných zemích zakázáno, už je jíst nebudu. Proč? Protože jsou škodlivé pro děti,“ uvedla na svém instagramovém profilu.
Cereáliemi proti masturbaci
Pikantní skutečností je, že cereálie, jejichž složky mohou způsobovat hyperaktivitu, měly původně zklidňovat. První snídaňové cereálie jsou dílem doktora Jamese Caleba Jacksona, provozovatel sanatoria v New Yorku. V roce 1863 vytvořil smícháním vody a grahamové mouky vytvořil tvrdou hmotu, která se dala rozlámat na malé kousky. A ty se pak po namočení v mléce dali „velmi obstojně“ jíst. Svůj vynález pojmenoval „Granula“.
Měl za to, že za valnou částí zdravotních problémů stojí trávicí systém, a tento pokrm měl rozjitřený žaludek a následně celý organismus uvést zpět do rovnováhy.
Jeho vynálezu se
záhy chytil další průkopník zdravého životního stylu –
John Harvey Kellogg, lékař, který vedl sanatorium v Battle Creeku
v Michiganu, jež je dodnes sídlem společnosti Kellogg’s. Kellogg byl členem
církve Adventistů sedmého dne, která výše uvedené sanatorium
založila. Později se s církví rozkmotřil, ředitelem sanatoria zůstal i nadále.
Zároveň byl celoživotním bojovníkem proti masturbaci, dokonce o tom vydal i odborný traktát. Podle něj tzv. solitary vice – tehdy běžný eufemistický termín, jenž má v našem jazyce ekvivalent „samohana“ – může vést k mnoha negativním důsledkům, od neatraktivity pro opačné pohlaví až po nejrozličnější duševní choroby. Fádní strava ve formě rozdrcených obilnin (neboli cereálií) podle něj mohla vyřešit nejen potíže s trávením, ale i se „samohanou“.
Kellogg přišel s vlastní verzí „Granuly“, po právním sporu s Jacksonem ale musel změnit název na „Granolu“. Spolu s bratrem Willem pak vynalezl kukuřičné „cornflakes“. Později se ale rozkmotřili, Will koupil recept, do vloček přidal cukr a založil společnost Kellogg’s.
Cukr dodnes na poli snídaňových cereálií hraje velkou roli. A to i přesto, že se dospělí spotřebitelé začali odklánět ke zdravějším, celozrnným a nedoslazovaným variantám. Aktuální vlna boje proti aditivům je možná zase o kousek dále posune k původní myšlence.
🔥🗞️ Přidejte si INFO.CZ do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Díky.