REPORTÁŽ | Kam ji vzít? Samozřejmě do hospody! V rámci hospodského kvízu se před ní můžete blýsknout jako diamant. Pokud ovšem znáte jeho hustotu a tvrdost. Případně ji můžete o(c)hromit znalostí současných pornohereček. Popularita edukační zábavy rok od roku roste. Nejde při ní primárně o encyklopedické znalosti, ale o interakci, zdravou soutěživost a především správně namíchaný koktejl lidí, ze kterých nebolí hlava. V Příbrami se z Hospodského kvízu stal životní styl.
Sál hornické hospůdky Na Marii na Březových Horách v Příbrami praská ve švech. Na účast v pravidelném čtvrtečním hospodském kvízu dosáhnou jen ti nejrychlejší. „Došlo to tak daleko, že když přidám přihlašovací příspěvek na sociální sítě, okamžitě se přihlásí maximální počet týmů, tedy devět. Naposledy se nám to povedlo během minuty. Myslím, že se z toho stal takový skoro až kult,“ popisuje moderátor kvízu Michal Pavelka, kterému nikdo neřekne jinak než Vájo.
Učiteli chemie a vedoucímu oddělení Science na soukromé škole Open Gate, kterou v Babicích u Říčan založili manželé Kellnerovi, se tak přezdívá od dětství, kdy ke svačině často dostával vejce na tvrdo. Začali mu říkat Vajíčkový král, úspornější verze mu pak zůstala už navždy.
Vája zná v Příbrami leckdo. Ve volném čase totiž hraje a zpívá v několika rockových kapelách, jako jsou třeba dnes již legendární Výčep nebo Vládcové vesmíru. A stejně tak zná Vájo leckoho. To mu umožňuje kvíz moderovat s mnohem osobnějším přístupem. Charismatického, pohodového a pohotového moderátora si soutěžící pochvalují. Stejně jako výtečnou atmosféru soutěžních večerů.
Totální relax a kolektivní inteligence
„Je to odlehčená, a přitom intelektuální zábava. Totální relax. Dozvím se, co nevím. A prozradím na sebe, i co omylem vím,“ říká architekt Michal Profant, člen našeho týmu Vaťáckej gang (o kreativní názvy týmů obecně není nouze).
Přesně chápu, co má na mysli. Mě osobně skoro až vyděsilo, když jsem v jednom z minulých kol poznala z fotografií všechny topmodelky. Přestože tyto vědomosti nejsou pomyslnou špicí pyramidy inteligence, přihrály nám cenné body. Ostatní týmy se totiž vůbec nechytaly.
Občas jsou v koncích téměř všichni. Rozsekalo nás například české označení erotické pomůcky, které v sobě obsahuje tři tvrdé souhlásky. Bylo to „dráždidlo“.
Evergreenem je přeškrtnutá správná odpověď. „Hrozně mě baví uplatňovat kolektivní inteligenci. Má to ale i druhý rozměr. Dost totiž často správnou odpověď přehlasujeme tou špatnou,“ poznamenává Lucie Albrechtová, která vyučuje zeměpis a biologii na příbramském gymnáziu.
Hospodský kvíz není jen o encyklopedických znalostech
Otázky jsou tak specifické, že ani učitelské povolání nezaručí úspěch. Nestačí být „nabušeným“ encyklopedistou. Témata často zabrousí do popkultury a různých temných i barvami hrajících zákoutí nejen lidské existence.
Úvodní pětice
otázek mapuje aktuální události. V posledním kole to byla třeba
tygřice Karlose Vémoly nebo pojmenování nové aplikace Air Bank.
Vždy je pět otázek hudebních, s krátkou ukázkou. Naposledy to
byly covery – třeba Hotel California od Eagles a Gipsy Kings.
Témata se rekrutují ze všemožných i nemožných oborů. Namátkou jmenujme Loga předělaná do středověkého hávu, Knižní konce, Vražedné nástroje, Sportovní skandály, Světové války, Jezera a moře, Slavné šelmy nebo Pornoherečky.
Proto je ideální, aby byl tým namixovaný z co nejkomplexnějšího spektra soutěžících – různých generací, pohlaví i sociálních bublin, s rozličnými okruhy osobních zájmů. Chodí sem lidé od puberty po důchod, od dělníků po lékaře. A všichni jsou pro tým přínosní.
Maximálně osmičlenný tým odpovídá na 56 otázek v 5 kolech. Každé kolo je rozdělené na dva tematické okruhy. V Příbrami platí vítězné družstvo jen polovinu útraty. A závěrečná tipovací otázka přihraje partě, která se svou odpovědí trefí nejblíže, panáky na stůl. Ale jinak si každá hospoda určuje svůj vlastní způsob odměňování.
Návštěvou kvízu se tým automaticky zapojuje do místní dlouhodobé soutěže a do mezihospodské ligy, která vyústí v krajské finále. Středočeský kraj soutěží spolu s Prahou, která menší města dlouhodobě válcuje. Členy jednoho z pražských týmů jsou mimo jiné „lovci“ z televizního pořadu Na lovu.
Buďte sobec a někdy myslete jen na sebe. Přestaňte pracovat a pár dní zažijte v dobrém hotelu „nudu“
Studenti versus učitelé: Fakjů pane učiteli
Byť je soutěživost základním předpokladem, týmy si navzájem přejí. Ale rivalita visí ve vzduchu. V příbramské hospůdce Na Marii je to navíc okořeněné tím, že tým pojmenovaný Cé eM eL tvoří téměř výhradně profesorský sbor zdejšího gymnázia. A tým Čekmí je pak „výkvětem“ studentů maturitní oktávy.
Roztomile bizarní situace nastala v posledním kole. V rámci speciálního „party kvízu“ se totiž mohlo 3x opisovat (když nevíte, napíšete tým, který podle vás bude vědět správnou odpověď). Studenti nepoznali film Fakjů pane učiteli (německá komedie z roku 2013), ale správně ho opsali od svých pedagogů.
Napětí mezi těmito dvěma týmy je hmatatelné, ale příjemné. „Je mezi námi soutěživost a motivace. Je skvělé vidět lidskou stránku našich učitelů,“ shodují se studenti. Zároveň oceňují, že Na Marii je velká konkurence kvalitních týmů.
„Maminka našeho kamaráda jezdí do Podlesí (konkurenční kvíz v podbrdské vesnici nedaleko Příbrami, pozn. red.). Měli tam stejný počet bodů jako my a vyhráli. My jsme byli pátí. Víme, že se musíme snažit. Že úspěch není automatický,“ vyspěle komentují gympláci. „Zároveň víme, že kdybychom odpovídali špatně nebo byli poslední, nikdo nás tady za to neodsoudí. Není to stresující. Člověk nemá pocit, že se ztrapní,“ shrnují přátelskou atmosféru.
Oceňují ale také, že se dozvědí spoustu nových věcí. „Už se mi reálně stalo, že se mě někdo na něco zeptal a já jsem to věděla odsud. Člověk si ty informace zábavnou formou mnohem lépe zapamatuje,“ kvituje jedna ze studentek.
Party kvíz: body za panáky a pornoherečky
Nešetří se tu pekelným soustředěním, záchvaty smíchu ani alkoholem. Předposlední prosincové kolo, ze kterého vám přinášíme reportáž, je speciální. Party kvíz přidává v každém kole bod, pokud si alespoň polovina týmu objedná panáka. U nás na stole pivo několikrát doplní tzv. Kafe do bordelu – turek s rumem. Já nepiju, protože řídím. Běžně nejsem zdaleka sama, přilehlé parkoviště bývá plné. Dnes zeje prázdnotou. Kdo může, zajistil si externí odvoz.
Panáková smršť kupodivu nemá na intelekt mých spoluhráčů žádný negativní dopad. Tematické okruhy jako Severská literatura, Přesmyčky, Filmy ze školních lavic, Dobývání vesmíru nebo Karel IV. nám sedí. Zakolísáme až u zmiňovaných pornohereček. Znám jen Jennu Jameson a Rocca Sifrediho, čímž si přesto vysloužím obdiv kolegů. U novějších se chytá jediný muž v celém sále, Ondra z týmu gymnazistů.
Nakonec končíme třetí. Potlesk pro vítěze je autentický a frenetický. Tady je opravdu cesta cílem a odměna pro vítěze jen bonusem navíc. Trochu zklamaný byl pouze tým Kosočtverců, který je zvyklý vítězit (koneckonců vyhrál i podzimní část hospodské soutěže), dnes ale nezaperlil. „Tohle byl přátelák, my jedeme na body,“ zní od jejich stolu.
Většina lidí sem však nechodí primárně vítězit, ale potkat
se s přáteli a pobavit se jinak než obvykle. Bez kvízu by se
někteří neviděli, jak je rok dlouhý. Jistá systematičnost a
pravidelnost je opěrným bodem v dnešním roztěkaném světě.
Společný čas tu pak tráví kvalitněji než jen pouhým
potlachem nad pivem. Kolektivní zážitky navíc stmelují lépe než
alkohol. Kulečník a mariáš už nejsou v kurzu. Hravost a
soutěživost se ale nikdy neomrzí.
S rozumem pije pravidelně na deset tisíc Čechů
První Hospodský kvíz pod taktovkou mladého podnikatele z Brna Tomáše Hlouška se konal v roce 2013 v Blansku. Aktuálně se těchto kvízů, které pořádá spolu s Danielem Langerem z Olomouce, účastní ve vrcholu sezóny každý týden zhruba deset tisíc lidí z celé republiky. Hraje se ve více než dvou stovkách českých, moravských a slezských hospod. Startovné je 80 korun.
Organizátoři se inspirovali v Británii, kde fenomén „Pub Quiz“ vznikl již v sedmdesátých letech minulého století. Do Česka začal pronikat zhruba kolem roku 2009 prostřednictvím komunit britských expatů.
V Česku je hospodský kvíz specifický nejen organizací v masovém měřítku napříč republikou (v Británii funguje spíše na komunitní bázi). „I v jiných anglicky mluvících zemích je to mnohem spontánnější, kdežto u nás máme firmy, které v tomto oboru podnikají a dělají různé doprovodné akce,“ vysvětluje Tomáš Hloušek.
V čem jsou Češi unikátní?
Speciální akcí je například Mistrovství republiky v hospodském kvízu, které se koná pravidelně v červenci už od roku 2018. „Letos poprvé proběhlo v pardubické Enteria aréně, kde se hraje hokejová extraliga. Zúčastnilo se ho víc než tisíc lidí, bylo tam 136 týmů z celé republiky,“ vypočítává Hloušek. Přihlásit se do něj může kdokoliv. Příští rok proběhne v termínu od 11. do 14. července.
Organizovaný Hospodský kvíz je unikátní i vyhodnocováním vítězů různých tematických okruhů. Týmy tedy soutěží nejen mezi sebou v rámci své hospody i kraje, ale také v jednotlivých oborech jako sport, zeměpis, historie atd. Kvíz je navíc možné koupit si i domů. Jednoduše si za poplatek stáhnete otázky, které se promítají v hospodě na plátno. Především na Silvestra lidé tuto službu rádi využívají.
Proč Češi milují hospodský kvíz
„Myslím, že soutěživost v sobě má každý, ale u nás je to dané i pivní kulturou, kdy se u nás běžně chodí takzvaně ‚na jedno‘, což mnohdy ve skutečnosti znamená na 4 až 5. Třeba na jihu Evropy, v Itálii nebo Španělsku fungují zpravidla večer a pijí spíš víno, možná by tam pub quiz tolik nefungoval. Kdežto u nás jsou lidé zvyklí po práci večer zajít na pivko. Myslím, že tyhle návyky kvízům v této podobě nahrávají,“ dodává organizátor Hospodského kvízu.