Michelinskou hvězdu už nepotřebuji. Entrée není jen o mně, ale o spolupráci týmu, říká Forejt

Karel Šimůnek

Kuchař s image rockera Přemek Forejta se proslavil nejen jako porotce soutěže MasterChef, ale i jako držitel titulu Zlatý kuchař a šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée, která je podle něj unikátní právě tím, že je v Olomouci a ne v Praze nebo Brně. Až do třiceti let měl ambici získat michelinskou hvězdu, nyní přiznává, že toto prestižní ocenění vlastně nepotřebuje. „Řekl jsem si, že mám plnou hospodu, stabilní tým, který to baví, lidé se k nám vrací a stále přichází noví, a uvědomil jsem si, že ta hvězda vlastně ničemu nepomůže,“ vysvětluje Forejt s tím, že zatímco v začátcích stálo Entrée vyloženě na jeho osobě, dnes podnik funguje mnohem více na spolupráci celého týmu.

Velká část nejlepších českých šéfkuchařů v dětství po kariéře v kuchyni netoužila. Patří mezi ně i Přemek Forejt, který se chtěl přihlásit na konzervatoř, ale nakonec zvolil právě kuchařinu, kterou pokládal za nejmenší zlo. Obor ho pak chytl a nepustil, nicméně prknům, která znamenají svět, se dle svých slov vlastně ani tak moc nevzdálil. „Areál, ve kterém se Entrée nachází, je bývalé divadlo. Beru to tak, že naše kuchyň je vlastně pódium a celé je to takové představení. Dokonce jsme v začátcích přemýšleli, že by kuchyň byla za oponou,“ říká Forejt.

Po otevření stál celý podnik hlavně na něm jako na šéfkuchaři, kdežto dnes je to spíše o spolupráci celého týmu. Za unikátní považuje Forejt to, že Entrée je právě v Olomouci. „V Praze si může takovou restauraci otevřít skoro kdokoliv. Kdežto v Olomouci by spousta lidí měla strach. A to se mi na tom líbilo,“ říká s úsměvem Forejt. Přiznává i to, že v dnešní době už ani neprahne po zisku michelinské hvězdy, což byla do třiceti let jeho hlavní motivace. „Vlastně by to jen mohlo změnit zákazníky. Někteří by k nám nešli s tím, že je to moc posh. Jiní by zase měli obrovská očekávání. Teď jsme pořád normální restaurace, kam jezdí lidé z celé republiky, byli jsme vybookovaní na dva měsíce dopředu. Tu hvězdu nepotřebuji,“ uzavírá Forejt.

Jak Forejtovi pomohlo porotcování v MasterChefovi? Co vaří doma své dceři? A jaký je šéf? Poslechněte si celý podcast.

Mám rád kuchařský stres a pořád se chci učit nové věci. Nedovedu si představit, že bych dělal něco jiného, říká Štift

sinfin.digital