Z vietnamské kuchyně toho zůstává strašně moc neobjeveného. Sehnat suroviny už není problém, říká Cibulka

Karel Šimůnek

Známé pořekadlo: „Člověk míní, život mění“ platí i v gastronomii. Tomáš Cibulka pracoval šest let jako sous chef v fine diningové restauraci La Degustation a říká, že by tam pracoval dodnes, jenže právě tam se seznámil se svou manželkou Tiny, která je v Česku narozenou Vietnamkou a společně si otevřeli bistro Nhà hai hành, v češtině Dům u dvou cibulí, kde vaří autentickou vietnamskou kuchyni. „Jídla nijak nepřizpůsobujeme, děláme je přesně tak jako ve Vietnamu, čímž si to možná děláme těžší. Nicméně už neplatí, že by tou největší překážkou byly suroviny, ty už tu, minimálně tedy v Praze, seženete všechny,“ říká Cibulka.

To, že je jeho manželka Vietnamka narozená v Česku považuje Cibulka za velkou výhodu, jelikož zná jak vietnamské chutě a zároveň o nich umí přemýšlet jako Evropanka. „Je ideálním prostředníkem pro to vůbec poznat, jak má náš zákazník vlastně vypadat a co by mu chutnalo,“ pochvaluje si rodinnou spolupráci ve vedení bistra. Zároveň Cibulka neskrývá, že by chtěl otevřít i jinak pojatá bistra zaměřená na jiné aspekty vietnamské kuchyně. „Z tamní kuchyně toho zůstává stále strašně moc neobjeveného. Je spousta jídel, co jsem tam ochutnal a chtěl je vařit i v Česku, jen se nám nehodí do současného konceptu. No a je tu jediná cesta, jak zjistit, zda by si tu našla konzumenty – prostě tu ten podnik otevřít,“ uzavírá Cibulka.

Co má Tomáš Cibulka na vietnamské gastronomii nejraději? Jak vzpomíná na natáčení pořadu Pohlreichův souboj restaurací? Poslechněte si celou epizodu.

sinfin.digital