V restauraci Sia si šéfkuchař Jiří Štift plní svůj sen. Za sebou má bohatou kariéru v Česku i po světě, včetně půlročního angažmá na zaoceánské lodi a sám otevřeně přiznává, že si vlastně nedovede představit, že by dělal cokoliv jiného než kuchařinu. „Mám nádherné povolání. V kuchyni jsem třicet let a pořád je co se učit,“ říká v nové epizodě podcastu Chef Arena.
Šéfkuchař restaurace Sia Jiří Štift by se možná vůbec ke gastronomii nedostal, nebýt spolužáka, který mu vnukl nápad vyučit se kuchařem. O tom, že to bylo dobré rozhodnutí, svědčí tři desítky let trvající kariéra, během které vařil po celém světě, včetně výletní zaoceánské lodi Queen Elisabeth 2.
„Naloďoval jsem se v Southamptonu a první cesta byla
do New Yorku. Stejně jako Titanic, akorát jsme to tedy zvládli o
něco lépe,“ vzpomíná Štift s nadsázkou na své půlroční angažmá. Právě na obřím parníku měl možnost poprvé opravdu
přičichnout k autentické asijské kuchyni, kterou je nyní
restaurace Sia proslulá. „Kuchařina
je hezké řemeslo,
které dokážete
provozovat
po celém světě. Pokud
zůstanete
zaprdění
jen ve své vesničce, nebo
klidně i v Praze, tak se
ochuzujete
o zážitky. Díky
našemu zaměstnání
dokážeme poznávat lidi, kultury, cestovat a odevšud si můžeme něco zajímavého přivézt,“
říká Štift s tím, že za svou vlastní sílu považuje právě
možnost čerpat stále nové poznatky a inspirovat se.
Proč
má Jiří Štift rád stres v kuchyni? Kde jsou podle něj nejlepší
restaurace? Vaří rád i doma a co posledního takto rodině uvařil?
Poslechněte si celý podcast.