Mám rád kuchařský stres a pořád se chci učit nové věci. Nedovedu si představit, že bych dělal něco jiného, říká Štift

Karel Šimůnek

V restauraci Sia si šéfkuchař Jiří Štift plní svůj sen. Za sebou má bohatou kariéru v Česku i po světě, včetně půlročního angažmá na zaoceánské lodi a sám otevřeně přiznává, že si vlastně nedovede představit, že by dělal cokoliv jiného než kuchařinu. „Mám nádherné povolání. V kuchyni jsem třicet let a pořád je co se učit,“ říká v nové epizodě podcastu Chef Arena.

Šéfkuchař restaurace Sia Jiří Štift by se možná vůbec ke gastronomii nedostal, nebýt spolužáka, který mu vnukl nápad vyučit se kuchařem. O tom, že to bylo dobré rozhodnutí, svědčí tři desítky let trvající kariéra, během které vařil po celém světě, včetně výletní zaoceánské lodi Queen Elisabeth 2. 

„Naloďoval jsem se v Southamptonu a první cesta byla do New Yorku. Stejně jako Titanic, akorát jsme to tedy zvládli o něco lépe,“ vzpomíná Štift s nadsázkou na své půlroční angažmá. Právě na obřím parníku měl možnost poprvé opravdu přičichnout k autentické asijské kuchyni, kterou je nyní restaurace Sia proslulá. „Kuchařina je hezké řemeslo, které dokážete provozovat po celém světě. Pokud zůstanete zaprdění jen ve své vesničce, nebo klidně i v Praze, tak se ochuzujete o zážitky. Díky našemu zaměstnání dokážeme poznávat lidi, kultury, cestovat a odevšud si můžeme něco zajímavého přivézt,“ říká Štift s tím, že za svou vlastní sílu považuje právě možnost čerpat stále nové poznatky a inspirovat se.

Proč má Jiří Štift rád stres v kuchyni? Kde jsou podle něj nejlepší restaurace? Vaří rád i doma a co posledního takto rodině uvařil? Poslechněte si celý podcast.

O výhře v MasterChefu jsem musel deset měsíců mlčet. Trenéřinu kvůli vaření pověsím na hřebík, říká Staša

sinfin.digital