Slováky stále většina Čechů považuje za své bratry, ale víme, jaká je vlastně na Slovensku gastronomie? Podle šéfkuchaře hotelu s restaurací v podtatranském Gašperově Mlyně Jozefa Brezy je aktuální situace, pokud si odmyslíme trable s koronavirem, které naše východní sousedy trápí stejně jako nás, pozitivní. „Mnozí mladí kuchaři kolem třicítky se vracejí ze zahraničí. Chtějí zůstat doma a chtějí ukázat, co se venku naučili,“ popisuje stav slovenské gastroscény Breza s tím, že už v podstatě každá lepší restaurace na Slovensku má kuchaře se zahraniční zkušeností.
Od
rozdělení Československa brzy uplyne třicet let. Nejen díky
společné historii a podobným jazykům se ale doposud Češi a
Slováci vnímají jako více než jen nejbližší sousedé. Podle
šéfkuchaře Jozefa Brezy jsou provázané nejen naše dějiny, ale
do určité míry i česká a slovenská kuchyně. „Já to tak vždy
vnímal. Jistě, něco je ryze české, něco zase slovenské, ale
hodně se toho prolíná a je tam ten společný rakousko-uherský
základ,“ říká Breza, který se stal prvním zahraničním hostem
podcastu Chef Arena Karla Šimůnka. Breza je v několika ohledech
netypickým kuchařem. Třeba kvůli tomu, že po vyučení
vystudoval vysokou školu a až poté se vrátil do kuchyně. Anebo
kvůli tomu, že následně, ač si chtěl zopakovat zahraniční
angažmá, tak s výjimkou stáží v rámci sítě hotelů Kempinski
zakotvil pod Tatrami.
„Už jsem takový táta z Tater,“ směje se, když popisuje radosti a strasti kuchaře žijícího a
působícího pod nejvyššími slovenskými horami. „Když hodně
nasněží, může se stát, že se k nám nemá jak dostat zboží.
Když nepřijelo zboží, tak jsme si holt poradili s tím, co jsem
měli. Nebo se stalo, že když nemohla dojet dodávka na Štrbské
pleso, tak tam někdo s lepším autem sjel a zboží přivezl sám,“
vypráví Breza. Nejen díky mladé generaci kuchařů se podle něj
slovenská gastronomie v posledních letech zvedla. Svůj podíl na tom podle jeho názoru mají i kulinářské pořady v televizi. „Lidem to
otevřelo oči a mohli vidět, co se vlastně v kuchyních děje. A
začali i kuchaře vnímat jinak,“ dodává Breza.
Jaký
je rozdíl mezi vzděláváním mladých kuchařů v Česku a na
Slovensku? Jaká je ve srovnání s našimi podmínkami podpora
slovenské gastronomie ze strany tamní vlády? Poslechněte si celý
podcast.