Nejen díky vystupování v pořadu Ano, šéfe je Zdeněk Pohlreich považován za nekompromisního profesionála, u kterého platí, že co na srdci, to na jazyku. Jinak se Pohlreich neprojevil ani v podcastu Chef Arena, kde bez okolků pojmenovává to, čím podle něj trpí česká gastronomie. „Žijeme všichni v jedné obrovské lži, protože jsme si nastavili život do politické korektnosti a ztratili tím schopnost nazývat věci pravým jménem. Než abychom vychovali armádu kvalitních řemeslníků, tak tu na gastronomických školách vychováváme pseudostudenty, kterým se snažíme zařídit příjemné dětství. Takhle to nemůže fungovat,“ kritizuje Pohlreich výchovu a vzdělávání mladých kuchařů s tím, že řemeslo by se mělo emancipovat.
Zdeněk Pohlreich je
prvním šéfkuchařem, kterému se v Česku podařilo dosáhnout
statusu takzvaného "celebrity chefa" – tedy kuchaře proslaveného
svou prací natolik, že jej lidé poznávají na ulici. Jak sám
uznává, jeho působení v pořadu Ano, šéfe ovlivnilo český
pohled na gastronomii jako takový. „Já jsem byl asi první
kuchař, který se proslavil jako kuchař. A vlastně ani ne tak jako
kuchař, ale jako někdo, kdo nadává lidem v hospodách,“ říká
Pohlreich v nové epizodě podcastu Chef Arena. Česká gastronomie
trpí podle Pohlreicha nejen stínem čtyřiceti let komunismu, který
obor tvrdě poznamenal, ale i současnou neschopností kvalitně
vychovávat novou kuchařskou generaci. „Žijeme ve lži. Vše
lakujeme narůžovo a malujeme pozitivně. Hlavně si neříct
pravdu, když je nepříjemná. U toho to vše začíná a končí.
Řemesla by chtělo společensky emancipovat a říct, jak to na světě
chodí, a že ne každý má na vysokou školu. U kuchaře nikoho moc
nezajímá jestli má maturitu, já taky žádnou nemám a žiju,“
nekompromisně komentuje Pohlreich situaci a zároveň i neochotu ji
změnit. „Ruku na srdce, vždycky jsme byli lepší v tom
vysvětlovat, proč něco nejde, než se zamyslet nad tím, jak to
udělat, aby to šlo,“ dodává.
Co bylo pro Pohlreicha
nejtěžší na odchodu za životem a prací do zahraničí a co na
návratu zpět do Česka? Proč na dnešní době jen těžko hledá
nějaká pozitiva? Poslechněte si celý podcast.