V Austrálii si lidé chtějí užívat, proto chodí do restaurací. Neřeší, že to stojí víc než doma, říká Strnad

Karel Šimůnek

Audioverze

Ač už zase vaří doma v Česku, má za sebou Jan Strnad deset let vaření v Austrálii. V nové epizodě podcastu Chef Arena tak může srovnávat přístup ke gastronomii u nás a u protinožců. „Lidé tam chodí do restaurací, protože si svůj čas chtějí užít. Když si spočítají, že by museli každý den nakupovat jídlo, pak ho vařit a mýt po sobě nádobí, tak jim je vlastně jedno, když za jídlo v restauraci dají o deset dolarů víc. Chtějí si prostě užívat života a neřeší to,“ popisuje australskou mentalitu Strnad. „Stravování je tam životní styl, vidíte to třeba i na počtu kaváren, kam si můžete zajít na snídani. Jsou doslova na každém rohu, tady to je tak leda v centru Prahy,“ dodává.

Podle Strnada se liší i přístup k vedení restaurací. Zatímco v Česku se vaří nepřetržitě a některé restaurace žijí vyloženě jen z obědových menu, v Austrálii ani jeden z konceptů téměř nenaleznete. „Vaří se obědy, pak je pauza a pak večeře. Výjimkou jsou jen plážové restaurace, ale jinde když přijdete po druhé odpoledne, tak se vám vysmějí a pošlou vás do fastfoodu. Obědová meníčka tam taky nefrčí, maximálně pár restaurací na obědy nabízí trošku jiné variace toho, co vaří normálně,“ srovnává Strnad australskou a českou gastronomii. 

Diametrálně odlišný je i přístup ke covidu. „Všichni v gastru jsou proočkovaní. Řeklo se, že dokud nebudou, tak se neotevře a za čtyři měsíce je to přes 85 procent. A restaurace jsou otevřené, všechno bez problému funguje. U nás lidé asi nechtějí převzít odpovědnost,“ uzavírá Strnad.

Co bylo pro Jana Strnada nejtěžší na návratu z Austrálie zpět do Česka? A s jakou gastronomií se setkal během svých cest po Himalájích? Poslechněte si celou epizodu.

Práce s čokoládou je složitá a nekompromisní. Stroje do výroby stojí stejně jako auto, říká Martin Pokorný

sinfin.digital