Povědomí o lanýžích se zlepšuje. Kromě restaurací si je kupují i lidé na doma, říká Jurkovič

Karel Šimůnek

Lanýže jsou nezaměnitelnou luxusní surovinou, která stále nabírá na popularitě. „Když jsem s nimi začínala obchodovat, nebylo tu moc velké povědomí. Dnes přibývá restaurací, které mají pokrmy s lanýži v nabídce, pronikají už i do street foodu, dávno to není jen o fine diningu,“ říká Markéta Jurkovič, které do Česka lanýže importuje a dodává je profesionálním kuchařům, i amatérským nadšencům. „Kupují si je už i privátní klienti. Líbí se mi, že si takto lid chtějí i to domácí vaření udělat hezké,“ dodává Jurkovič.

Vyznat se ve světě lanýžů není úplně jednoduché, což Markéta Jurkovič v nové epizodě podcastu Chef Arena demonstruje na příkladech různých druhů bílých a černých lanýžů, které se ještě navíc liší sezónností. „Obecně platí, že bílé rostou hlouběji a jsou kvalitnější a aromatičtější, čím větší, tím lepší, ale i dražší. Bílý lanýž utáhne pokrm i sám o sobě, k tomu černému je lepší ještě něco přidat,“ vysvětluje Jurkovič s tím, že existují i druhy lanýžů, které vůbec nejsou aromatické a nemají tak potřebné vlastnosti pro gastronomii. „Na dovozu lanýžů je důležitý vztah s dodavateli. Když ho nemáte, tak vám klidně pošlou podřadnou kvalitu a je jim to jedno. Když ale mám vybudovaný vztah, tak se mohu spolehnout, že i když je lanýžů málo, dostanu to nejlepší,“ popisuje fungování trhu s lanýži Jurkovič. „V nadsázce vždy říkám: „Když chceš mít potíže, obchoduj lanýže.“ Ale ono tohle asi může říct každý, kdo obchoduje s čerstvými potravinami,“ uzavírá.

Jak ovlivňuje kvalitu lanýžů to, u jakých stromů rostou? Jaké zákony týkající se pěstování a sběru lanýžů platí v Itálii, odkud je Markéta Jurkovič dováží? Poslechněte si celou epizodu.

sinfin.digital