Marek Šáda je aktuálně šéfkuchařem v restauraci Jalta na pražském Václavském náměstí, má za sebou ale bohatou profesní historii nejen v českých restauracích, ale i v Českém národním domě v New Yorku. Tam přešel z pražské restaurace La Degustation, která krátce na to obdržela michelinskou hvězdu. „Vařil jsem tam ten rok, za který byla hvězda udělena, ale volali mi už do Ameriky po asi dvou měsících, že ji obdrželi. Takže jsem se na ni sice podílel, ale sám ji nedostal,“ vzpomíná Šáda.
Dnes je
šéfkuchařem již několikátého prestižního podniku, přesto
ale nemá Marek Šáda problém přiznat, že začátky v gastronomii
pro něj byly krušné. „Po škole jsem šel do Flambée, ale
neuměl jsem pořádně ani pesto, vždycky jsem do něj zapomněl
něco dát a dostával za to čoud. Obecně prvních asi deset let
bylo trochu peklo, člověku se občas chtělo brečet, a štvalo ho
vstávat do práce, ale co jsem se vrátil z USA, tak jsem si mohl už
vařit, co jsem chtěl a z čeho jsem chtěl, a začala to být
vyloženě kreativní činnost a zábava. I ta jídla se myslím
zlepšila, protože jsem na ně konečně měl čas,“ rekapituluje
Šáda svůj profesní vývoj. Jak sám říká, milníkem pro něj
bylo působení v Českém národním domě v New Yorku.
„Nebylo
jednoduché vůbec otevřít v New Yorku otevřít restauraci.
Dobrodružné bylo i hledání kuchařů, nedělají tam moc na
smlouvy, tak se mohli ze dne na den sebrat a odejít, navíc to často
ani nebyli profi kuchaři,“ popisuje trable se začátky v USA
Šáda. „Pracovně se mi to tam líbilo, ale pro život s rodinou
to v Americe moc není, když už tak asi ne v New Yorku, který je
opravdu drahý,“ uzavírá Šáda.
Co sám nejraději Marek Šáda jí, co vaří doma a kde čerpá inspiraci? Proč se snaží připravovat pokrmy co nejjednodušeji? Poslechněte si celou epizodu.