Cena jídla nemůže být úplně nízká. Konkurovat těm, co dělají na černo, je složité, říká Šašek

Karel Šimůnek

Audioverze

David Šašek aktuálně připravuje nový projekt restaurací Molo Lipno, jedna z nich bude přímo na vodě. Vrací se tak do rodných jižních Čech, kde s gastronomií začínal. V této souvislosti řeší, jak otázky hledání vhodného personálu, tak správně nastavé cenové politiky. „Lidi nejsou, je tu obrovský odliv z gastronomie, navíc na jihu ti vhodní a schopní zmizeli do Rakouska a budou mizet i dál, dokud tam budou pracovat s jinými maržemi a restauratér je bude moci lépe zaplatit,“ vysvětluje Šašek v nové epizodě podcastu Chef Arena. „Spousta lidí pořád v gastru jede vše na černý prachy. Lidi, co podtrhávají ceny. Do budoucna ale podle mě šanci přežít nemají, přispěje k tomu i tato doba, lidi se bojí a více platí kartami, hotovost mizí. Cena nemůže být úplně nízká, nechceme to dělat úplně drahé, ale nemůže to být levné. Když chcete dělat jídlo dobře, v dobrém prostředí, a chceme lidi dobře ohodnotit, je složité být konkurenceschopný i vůči těm, co to dělají většinou na černo,“ dodává.

Opravdové pho neexistuje, co kuchař, to recept. U české kuchyně si odpočinu od Asie, říká Šnicerová

sinfin.digital