„Svoje stromy netrápím. Nechávám je žít, jak chtějí samy. Ořezávám je minimálně a vůbec mne netrápí, jak esteticky vypadá moje ovoce. Když vidíte na konci léta ty cukrem nabušené švestky a hrušky, tak místo nich vidíte rovnou pálenku nebo džem,“ říká Jiří Syrovátka, sadař, palírník, alchymista vyrábějící třešňový parfém a také soukromý zemědělec, která se odstřihl od všech dotací a žádné nebere, protože to nejen kazí trh, ale zbytečně to komplikuje sedlákům život.
Jiří Syrovátka v nové epizodě podcastu Maxim Pavla Vondráčka vypráví o tom, jak po restituci znovu nastartovali rodinný podnik, který se dnes jmenuje Zámecké sady Chrámce. Chlap jak hora s dlaněmi velikosti gorily přitom něžně popisuje, jak dokáže přeměnit sladké plody léta v ovocnou pálenku, proč pod destilačním kotlem zatápí dřevem a ne plynem nebo elektřinou, proč do svých džemů nedává řepný cukr ale třtinový a proč do korun stromů zasahuje minimálně.
„Naší výhodou je, že nedodáváme ovoce na prodej, ale všechno zpracujeme. Nemusíme je tedy očesávat pevné, tvrdé, krásné, avšak neuzrálé, ale necháváme je do poslední chvíle, aby v nich slunce nad Českým středohořím vytvořilo co nejvíce cukru a vonných látek,“ vysvětluje Jiří Syrovátka, který upozorňuje na snad už známý fakt, že velká část džemů nepochází z ovoce, které je na etiketě.
Sady v Chrámcích leží na jižní straně vulkanického Českého středohoří, které funguje jako gigantická akumulační kamna, a proto se zde daří nejen ovoci, ale i vínům. Přezdívka Zahrada Čech není žádným marketingovým tahem.
Přestože sadař Jiří Syrovátka hospodaří v nejteplejší oblasti Česka, neobává se klimatické změny a globálního oteplování. „Změnu nezastavíme, byla, je a bude a dobrý hospodář se umí přizpůsobit. Naopak, já změnu vítám. Miluji teplo, a když se u nás bude pěstovat cukrová třtina, tak budu velmi rád,“ odpovídá Jiří na obavy z proměny hospodaření. „Větší problém pro mne je třeba ten, že nemohu sehnat traktoristu. Lidem v Ústeckém kraji se evidentně nechce dělat. Možná jim stačí jezdit taxíkem pro podporu,“ ironizuje současný stav, který panuje v uhelném kraji. Hornické město Most leží nedaleko od Chrámců, na druhé straně hřebenu Středohoří.
Jak se dělá ovocný kvas, proč nemá Jiří Syrovátka rád pálenku z hrušky williamsky, z jakých důvodů se nemůžou ovce vždy pást v sadu, proč traktorista nemůže ležet v trávě a civět jen tak do nebe, proč bude pálenka zase dražší, kolik toho zloději nakradou a další odpovědi na otázky „proč?“ se dozvíte v dalším díle podcastu Maxim Pavla Vondráčka. Ale jedno „proč?“ vám prozradíme už nyní: „Proč nemáš svoje sady oplocené?“ Odpověď byla lakonická: „Protože první, co by ukradli, by byl ten plot.“