Slimáková: Z výživy je věda, v níž se nejde vyznat. Poslouchejme své tělo a ne časopisy

Pavel Štrunc, Jan Palička

Umíme se správně najíst? Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové máme za uplynulých třicet let stále více výživových poradců, diet a speciálních potravin, z čehož jsme ve finále více nejistí. „Namísto toho, abychom poslouchali své vlastní tělo a vnímali své vlastní potřeby, posloucháme módní časopisy a to, co říká paní sousedka nebo kolegyně v práci. Tohle není v pořádku,“ tvrdí Slimáková. Jak by mělo vypadat vyvážené stravování dospělých a jak dětí? Dodržují se tyto standardy v nemocnicích? Podívejte se na celý rozhovor v úvodu článku.

„Média a bohužel někdy i odborníci nás odsunuli od skutečných potravin a z výživy udělali obrovskou vědu, díky čemuž ztrácíme schopnost se v problematice vyznat,“ říká expertka na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimáková. „Nutriční věda má význam v nemocnicích, kde patří do rukou odborníků pečujících o těžce metabolicky rozvráceného pacienta. U většiny lidí to tak ale není, doma v kuchyni nepotřebujeme ani jedinou výživovou studii,“ dodává s tím, že důležité pro kvalitní stravování jsou takzvané skutečné potraviny, tedy základní kvalitní potraviny rostlinného i živočišného původu minimálně průmyslově upravené. „Bílý plnotučný jogurt je fantastickým příkladem. Když ho ale odtučníme, odbarvíme, osladíme a ochutíme, stává se z něj ultrazpracovaný produkt, který nikdo nepotřebuje,“ uvádí Slimáková příklad rozdílu mezi skutečnou a zpracovanou potravinou.

Strach: Jsme rozmazlení a pyšní. I díky politické korektnosti ztrácíme smysl pro humor

sinfin.digital