Šimůnek: Zavřené hospody nepřežijí. Doufám, že po Velikonocích tuhle šarádu někdo rozpustí

Michal Půr, Jan Palička

Pokud restaurace zůstanou kvůli mimořádným opatřením zavřené, je to jejich konec. Neuživí se, říká Karel Šimůnek, který je provozovatelem a majitelem několika restaurací. Podle něj až třetina podniků žila už před dnešní krizovou situací takzvaně na hraně. „Snad kolem Velikonoc nebo po Velikonocích někdo dostane rozum a rozpustí tuhle šarádu,“ doufá Šimůnek.

I Šimůnkova nejnovější restaurace Zas a Znova je stejně jako všechny ostatní podniky zavřená, jen rozváží jídlo. „Celý ten byznys s rozvozem je ale asi tak desetina našeho běžného obratu. Restaurace se tím neuživí, je to tak na udržení alespoň některých zaměstnanců,“ říká Šimůnek. Osobně věří, že nikoho vyhazovat nebude, ale přiznává, že v současném modelu delší dobu fungovat nelze.

„Loni když propukla aféra s polským masem, tak jsme se bavili o tom, jak vlastně restaurace fungují. Už před současnou krizí hodně restaurací žilo, lidově řečeno, z ruky do huby. Přes třicet procent je na hraně a vychází finančně tak tak a tato situace jim rozhodně nepomáhá,“ prozrazuje Šimůnek realitu gastronomického sektoru a doufá v jeho otevírání po Velikonocích. Otázkou podle něj je i to, zda vůbec lidé budou mít na chození do restaurací peníze.

Asi přichází doba levicových umělců. Problém je, že máme v čele státu estébáka, říká Hrbek

sinfin.digital