„Trpíme morem blahobytu,“ říká zdravotnický poradce Jan Vyjídák a vysvětluje, kde jsou dnes mimo jiné kořeny obezity: „V obchodech nalezneme až 80 % nezdravých vysoce zpracovaných potravinářských výrobků. Jsou naladěny na chuť, která motivuje zvýšenou konzumaci.“ Jak moc dokáže kvalitní jídelníček zvýšit i kvalitu života a proč je přístup nejen výrobců potravin, ale i mnoha lékařů bludným kruhem? A je omezení konzumace masa správnou cestou? Podívejte se na celý rozhovor v úvodu článku.
„Komerční zájmy výrobců vysoce zpracovaných potravinářských výrobků jsou nadřazeny zdraví. Dostáváme se do začarovaného kruhu,“ říká Vyjídák. Věří, že kdyby lékaři kromě předepisování léků volili k pacientům i správný nutriční přístup, mělo by to pozitivní efekt. „Negativní dopady by to mělo jen na hospodářské výsledky producentů potravin,“ dodává.