Na dobrou věc se sluší si připít, a proto je prvním hostem podcastu Maxim Pavla Vondráčka palírník Kamil Kutina. Ten vysvětlí nejen to, proč se do správné ušlechtilé pálenky nesmí přidávat líh ani umělá aromata, ale posluchače provede také tajemným světem palíren a navrch ještě doporučí, co ochutnat. Příjemný poslech, a jak se říká mezi palírníky: „Kvasu zdar!“
Dlouholetý
šéfredaktor časopisu Maxim Pavel Vondráček si do svého nového
podcastu jako prvního hosta pozval svého kamaráda Kamila Kutinu, kterému patří palírna Radlík. A řeč nemohla být o ničem jiném než o alkoholu, konkrétně o ovocných pálenkách. „Pravá pálenka je
ovocný destilát. Pokud je to ušlechtilý ovocný destilát, neměl
by opravdu být přidán žádný líh ani aromata, to je znásilnění
pálenky. Vše by mělo pocházet jen z ovoce. Bohužel výroba je
drahá, protože ovoce je drahé. Když flaška nestojí čtyři
stovky a víc, je mi to podezřelé. Vím, co stojí ovoce a kolik
je spotřební daň,“ vysvětluje Kutina.
V Česku se podle něj díky lihovarníkům a propagátorům ovocných destilátů konečně dostávají do módy pálenky, které zde mají tradici. „Můžeme vypálit pálenku prakticky z jakéhokoliv ovoce, pokud má zkvasitelné cukry, ale ne každá chutná dobře. Zkoušel jsem toho spousty, ale něco fakt není vhodné,“ dodává Kutina.
Jaká je realita odvěkého pálenkového souboje mezi Čechy a Moravou? Co musí člověk udělat, pokud si chce sám nějakou pálenku vypálit a jak pozná tu kvalitní? A hlavně – jakou pálenku stojí za to ochutnat? To a mnohem více o světě ovocných lihovin zjistíte, když si podcast poslechnete celý.