Vědci vyvinuli umělou inteligenci, která umí předpovědět smrt. Je neuvěřitelně přesná

Adéla Gálová

Systém, který dokáže předem určit datum úmrtí u smrtelně nemocných pacientů? Ohromující výsledky výzkumu vědců ze Stanfordské univerzity mají znamenat průlom v možnostech paliativní péče. V rámci unikátního projektu se jim podařilo vyvinout umělou inteligenci, která dokáže určit skon terminálního pacienta s vysokou pravděpodobností. U pacientů v paliativní péči, u nichž se předpokládá maximálně 12měsíční doba dožití, dokáže UI určit moment skonu s 90% přesností.

 

Studie shrnující výsledky vědeckého výzkumu nese název Zlepšování paliativní péče prostřednictvím hlubokého poznání (Improving Palliative Care with Deep Learning). Jedinečná metoda využívá dat, která jsou automaticky vyhodnocována speciálním algoritmem. Proces předpovědi je tak zbaven lidského faktoru, který může být ovlivněn emocemi.

Algoritmus, který byl vyvinut s využitím více než dvou milionů záznamů pacientů, provádí výpočet pouze na tvrdých datech. Podle vědců dokáže vysledovat komplexní vzorce, které zdravotnickému personálu unikají. Pilotní projekt je v tuto chvíli testován na akademické zdravotní klinice.

Mobilní hospice stále fungují jen díky dárcům, pojišťovny by na ně už ale mohly přispívat

sinfin.digital