Gates se netají obdivem k česko-kanadskému vědci. Na svém blogu doporučil hned 17 jeho knih

ČTK

luš

Kanadský vědec českého původu Václav Smil je nejčastěji zmiňovaným autorem na blogu zakladatele Microsoftu Billa Gatese. Zjistil to americký web Quartz, který prozkoumal internetové zápisky jednoho z nejbohatších mužů světa publikované od ledna 2010. Gates v nich psal o 17 Smilových publikacích, čímž si emeritní profesor Manitobské univerzity vysloužil v klasifikaci 185 zmíněných knih svoji vlastní kategorii.

Gatesův obdiv k publikacím 74letého vědce narozeného v Plzni není už nějakou dobu žádným tajemstvím. „Čekám na nové knihy od Smila tak, jako někteří čekají na nové Hvězdné války,“ napsal zakladatel Microsoftu loni v prosinci. Ze čtyř desítek Smilových knih prý přečetl skoro všechny.

Smil, který žije ve Winnipegu, vystudoval přírodní vědy na Karlově univerzitě, v roce 1969 emigroval do Spojených států, načež na Pensylvánské státní univerzitě ve Filadelfii získal titul PhD. Ve své tvorbě se nevěnuje jedinému tématu či oblasti, nýbrž píše o energetické politice, životním prostředí, světové ekonomice či technologickém pokroku. V českém překladu mu ale první kniha vyšla až loni v září.

„Václav Smil je autorem, kterého Gates na svém blogu zmiňuje nejvíce. (...) V průběhu let doporučil Gates tolik jeho knih, že si zaslouží vlastní kategorii,“ konstatoval Quartz.

sinfin.digital