„Do Francie jsem přijel čistý a čistý i odjedu,“ říká český řidič odsouzený za pašování migrantů

Lucie Bednárová

Českého řidiče kamionu Jiřího Sagana francouzský soud poslal na 18 měsíců do vězení, protože dle verdiktu pašoval migranty do Spojeného království. Sagan se odvolal a s pomocí svých právníků se nyní snaží dokázat, že je nevinný. „Považuje se za justiční omyl a chce být očištěn,“ říká jeho advokát Ladislav Drha pro INFO.CZ. I přesto, že migrantů, kteří se pokoušejí překročit Lamanšský průliv, v posledních měsících ubylo, kontroly snažící se odhalit běžence ukryté v návěsech aut přitvrzují. Podle českého europoslance Tomáše Zdechovského jde fakticky o šikanu řidičů ze střední a východní Evropy, na které se francouzská policie a celníci údajně soustředí víc než na jejich kolegy ze západní Evropy.

„Pan Sagan je exemplární příklad,“ je přesvědčen český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který kauzu českého řidiče odsouzeného ve Francii k osmnáctiměsíčnímu pobytu ve vězení za pašování migrantů medializoval. „Mluvím s autodopravci a vychází mi z toho, že tato šikana je zaměřená především na řidiče ze střední a východní Evropy,“ vysvětluje europoslanec.

Některým konkrétním případům se redakce INFO.CZ věnovala dříve. Šlo například o muže, kterému britské úřady v červnu 2016 objevily v přívěsu 14 Eritrejců. Do konce roku nemohl vstoupit na území Spojeného království, čímž celou kauzu považoval za vyřízenou. Dva roky po incidentu mu ale přišla obsílka s informací, že dostal pokutu ve výši 8400 liber, tedy 600 liber za každého běžence. Po medializaci případu se podařilo celkovou pokutu snížit na 602 liber. Původní částka blížící se čtvrt milionu korun by byla likvidační.

Ministři dopravy EU schválili nová pravidla pro řidiče kamionů. Češi jsou spokojení

sinfin.digital