Mocní muži se rádi sápou po ženách. Mylně věří, že na to mají právo. Komentář Jana Jandourka

Jan Jandourek

Mocní a bohatí se nejen dopouštějí řady sexuálních deliktů, ale navíc se zdá, že upřímně věří, že na to mají právo. Jsou přece výjimeční.

V březnu roku 2015 použila Ambra Battilana  Gutierrezová nahrávací zařízení, které měla od newyorské policie, a zeptala se producenta Harweyho Weinsteina, proč se na ni během pracovního setkání v jeho kanceláři před několika dny vrhl a sahal jí na prsa. Weinstein jí na to odpověděl, že je na to zvyklý. Celkem nikoho neudiví, že se taková věc někdy stane, muži si dost dovolují, ale jak je to s tím zvykem? Odborníci tvrdí, že když má někdo moc, může to „znesnadnit kontrolu impulzů“ a dotyčný si pak snáze ospravedlní své sobecké jednání. To nemá být omluva, protože ne všichni mocní se chovají takto, a také když jsou dotyční vůči sobě v bližším sociálním postavení, tak to tak nefunguje.

„Postavení a moc mohou změnit způsob, jakým lidé myslí, a způsob, jakým se chovají,“ říká Joe Vitriol z Lehigh University v Pensylvánii. Možná jsou méně znepokojeni důsledky svého chování a mají pocit, že mají na dosažení svého cíle vyšší nárok. Mají moc, to znamená možnost ovlivňovat svět kolem sebe, což jim urovnává cestičku k nevhodnému jednání, popřípadě až k sexuálnímu útoku. Podle dalších badatelů mají peníze tendenci „vytvářet kontext“ pro vynucování sexu. Dacher Keltner, psycholog z University of California v Berkeley, tvrdí, že je u bohatých lidí větší pravděpodobnost, že budou mít sexuální aférky a také nevhodně flirtovat.

Strach, šok a prolomené mlčení muslimek osahávaných při svaté pouti do Mekky

sinfin.digital